Keresőoptimalizálási módszerek

Keresőoptimalizálási módszerek

Több keresőoptimalizálási módszer ismert és használatos. Igazi eredményt az ötvézésükkel lehet elérni, a többféle módszer ötvözésével.

  • külső kereső optimalizálás (Off-Page SEO)
  • belső keresőoptimalizálás (On-Page SEO)

A külső keresőoptimalizálás módszerei

A külső optimalizálást röviden a linképítésnek, oldal népszerűsítésnek, kapcsolati rendszer kialakításnak a formái. Ezen módszerek állnak a linkgyűjteményekbe beküldés módszereiről, hivatkozó weboldal rendszerek kiépítéséről, a social média (facebook, twitter, google plus, iwiw .. és társai ) oldalakon való meghírdetés.

 

A belső keresőoptimalizálás módszerei

A belső keresőoptimalizálás részei az oldal tartalmának, szerkezetének, formájának, forrásának módosításának a kereső motorok kívánalmainak megfelelő beállítása, módosítása.

 

A komplett keresőoptimalizálás elvégzése

A teljes keresőoptimalizálás során az On-Page SEO elvégézését a külső link kapcsolatokhoz igazítva végezzük el. Tehát olyan holnap szerkezetet alakítunk ki, amely által erősíteni tudjuk a fontosabb oldalak ismertségét.

Ilyen megoldás, az ún. mély linkek építése, amikor nem csak a főoldalra optimalizáljuk a weboldat, hanem egyes részeire is szerzünk linkeket.

 

Mély linkek, linkmarketing

Mély linkek, linkmarketing

A linképítés egyik formája – amely bizonyos vélemények szerint nagyon fontos – a mély linkek építése.

A mély linkek azok, mikor nem a weboldal főoldalára, hanem mélyebben lévő, belső oldalakra, fontos tartalmakra mutató hivatkozások, linkek építése.

Nem minden linkgyűjtemény támogatja a mélylink elfogadást, inkább az a jellemző, hogy nem lehet a belső oldalakat a linkgyűjteményekbe felvenni.

Ahol jobban működik a mély link elhelyezés a főrumok, és hozzászólással támogatott oldalak. Sajnos sok ilyen megoldást már a kereső – pontosan ennek a hibának a kihasználása miatt – véleményünk szerint nem nagyon értékelt.

Röviden a linkmarketingről

A linkmarketing szerepe mára nagyon háttérbe szorul a keresőoptimalizálásban. Ennek az az oka, hogy a keresők felismerték, hogy gyakorlatilag vásárolni lehet a weboldalra mutató linkeket, a linképítés egy üzlet lett, valamint a linkgyűjtemények ellenőrzés nélkül a minőség minimálás megszűrése nélkül fogadják el. És nincs biztosítva az sem, hogy a megváltozott, megszűnt oldalak kikerüljenek az ilyen gyűjteményekből.

Az igazi linkmarketing

Az igazi megoldás, amit a linkmarketinggel próbálunk helyettesíteni az, hogy a fórumokon, weboldalokon, linkgyűjteményekben valóban azért jelentessék meg a weboldalak linkjét, mert értékelik az oldalt, jónak tartják a tartalmát, mert szerintük minőségi az oldal tartalma a témakörben.

 

 

Profi keresőoptimalizálás

Profi keresőoptimalizálás

Mi szolgáltatunk professzinális keresőoptimalizálást is. Ezt főként saját weboldal készítési szolgáltatásunkkal ötvözve tudjuk nyújtani.

Mikor lehet profi keresőoptimalizálást végezni?

A teljes körű keresőoptimalizálást a weboldal ötletének, a webáruház ötletének megszületésekor lehet elkezdeni.

A professzionális keresőoptimalizálási munka legfontosabb lépései:

  • Weboldal stratégiai tervezés: az oldal helyzetének, céljának, az elérendő céloknak a meghatározása.
  • Weboldal, piaci pozíció tervezés: a leendő oldal versenytársainak, kulcsszavainak és a kereső találati lista elemzése.
  • A konkurens weboldalak: elemzése, hiányok, lehetőségek feltárása.
  • Domain név kiválasztás: megfelelő, a profi keresőoptimalizáláshoz szükséges szabad domain név kiválasztása, a domain név regisztrációja.
  • Weboldal, webáruház motor: legmegfelelőbb technológia kiválasztása.
  • Rendszer tervezés: weboldal struktúra meghatározása, papír alapú webergonómiai és akadálymentes weboldal tervezése.
  • Webdesign tervezés: a struktúrának és az ügyfél elvárásainak megfelelő, ergonómiailag és akadálymentességi elvárásoknak is tökéletesen megfelelő webdesign elkészítése.
  • Keresőoptimalizált weboldal, webáruház készítés.
  • Tartalmi feltöltés: jó minőségű, egyedi, hasznos tartalommal való feltöltés.
  • Weboldal tesztelése, analizíse: az oldal működésének, keresőoptimalizálási teljesítményének vizsgálatai.
  • Meghirdetés: keresők részére az oldal beregisztrálása, indexelési folyamat vizsgálata.
  • Link marketing: az oldal induló ismertté tétele. Releváns, jó minőségű, megfelelő mennyiségű linkek beszerzése.
  • Utólagos keresőoptimalizálás, folyamatos minőség fenntartás

Ezen lépésekből áll az optimális professzinális keresőoptimalizálás. Akkor lehet nagyon jó eredményeket elérni a keresőoptimalizálásban, ha végig a teljes életciklus mentén, egy megtervezett, előre rögzített célok és feladatok mentén folytatjuk a keresőoptimalizálást. Ezzel a módszerrel jelentős költségeket takaríthatunk meg, és sokkal gyorsabban egy stabil organic kereső találati pozíciót érhetünk el az általunk készített weboldallal.

 

 

 

PPC kampány a keresőoptimalizálásban

PPC kampány a keresőoptimalizálásban

Bár egyértelműen nem lehet megállapítani, de a PPC – avagy Pay per Click – kampányok nincsennek kedvező hatással a keresőoptimalizálásban. A PPC kampányok arról szólnak, hogy fizetünk a megjelenésért. A keresők ugyanakkor azt mondják, hogy azért nem részesítenek előnyben weboldalt, ha fizet.

Ebből azt a kövekeztetést lehet levonni, hogy gyakoGoogleSearchResultsrlatilag ha nincs is negatív keresőoptimalizálási hatása a PPC kampányoknak, de az mindenképp kijelenthető, hogy semmilyen pozitív keresőoptimalizálási hatása nem lesz.

Mi az és mire való a PPC kampány?

A PPC kampányok egyik elterjed Google által kidolgozott változata az AdWords kampány. Ez a megoldás csak arra való, hogy pénzért cserébe látogatót, vásárlót vegyünk az oldalunkhoz. Bizonyos mértékig talán ismertebb lesz a weboldalunk, de csak a kampány ideje alatt.

 

Keresőoptimalizálás és ingyenes tárhely

Keresőoptimalizálás és ingyenes tárhely

Mi a helyzet az ingyenes tárhelyen lévő weboldalunk és a keesőoptimalizálás kapcsolatával? Kik a legnagyobb magyarországi ingyenes tárhely szolgáltatók?

Keresőoptimalizálás ingyenes tárhelyen

Magyarországon az atw.hu, uw.hu, x3.hu talán a három legnagyobb ingyenes tárhely szolgáltató. Az ingyenesen használható tárhelyet általában egy al domain név alatt érhető el, oda másolhatjuk fel a weboldalunk.

Másik ingyenes tárhely és egyben ingyenes weboldal készítés szolgáltatás az eoldal.hu mindenkilapja.hu weboldal készítési szolgáltatók. Az ilyen rendszereken nagyon egyszerűen pár olda, tartalom feltöltésével létrehozhatjuk weboldalunkat.

domain-nev-regisztracio-es-webtarhely-olcsonÁltalánosan igaz mindkét megoldásra, hogy nem tudunk érdemi keresőoptimalizálást csinálni. Bár a HTML kódot megfelelően tudjuk optimalizálni, tehetünk hasznos, egyedi tartalmat az ingyenes tárhelyekre, de a talán legfontosabb keesőoptimalizálási lehetőségektől elesünk.

Ingyenes tárhely esetén mit nem tudunk megtenni?

Nem tudunk keresőbarát url-eket készíteni, nem tudjuk általában az oldal title tag-ét állítani oldalonként. Hirdetést jelenítenek meg a szolgáltatók az oldalunkon, vagy az oldaunk fejlácében, de esetleg mág felugró ablakot is, az nagyon zavaró lehet a látógatók számára.

Az előzőek hiánya miatt nem tudjuk optimálisan felépítenünk weboldalunk struktúráját, ezzel a link marketinget sem tudjuk jól megoldani.

És ami a legfontosabb, pont ezen problémák miatt a kereső motorok sem támogatják az ingyenes tárhelyen lévő weboldalakat. Bár megtalálhatóak a kereső találati listában, de sosem érhetnek el kiemelkedő helyet. Tehát szinte lehetetlen tökéletes keesőoptimalizálást végezni.

Mit tehetünk?

Regisztráljunk saját domain nevet és béreljünk az igényeinknek megfelelő méretű webtárhelyet.

Hol tudsz ilyen tárhelyet találni és mennyibe kerül?

A Neunet Bt. webtárhely bérlet szolgáltatását ajánjuk. Új domain név regisztráció és 250MB webtárhely bérlet 2 évre! csak 10.782Ft.

Tehát évi 5.000 Ft és saját keresőoptimalizálásra jelentősen alkalmasabb domain neve lehet és a hozzá tartozó gyors és megbízható tárhely.

 

Keresőoptimalizálás és ingyenes domain név

Keresőoptimalizálás és ingyenes domain név

Weboldalunk elkészítésénél első gondolata többségünknek, hogy lehetőleg ne kerüljön semmibe az oldal elkészítése, de könnyű legyen és sok látogatónak legyen. Azt már tudjuk, hogy milyen fontos a jó domain név választás a keresőoptimalizálásban. ingyenes-domain-nevEnnek megfelelően keresünk egy ingyenes domain nevet, és egy jó domain nevet választunk, elkészítjük a weboldalt, feltöltjük a tartalmunkkal és várjuk a látogatókat, vevőket.

Kevés látogató érkezik az ingyenes domain nevünkre

Nagyon fontos tudnunk, ha jól szeretnénk a keresőkben szerepelni, akkor erre a célre nem megfelelő az ingyenes domain név.

Az ingyenes domain nevekre naponta több ezer új weboldal készül, de ezek minősége – néhány kivételtől eltekintve – olyan alacsony hogy a keresők nem nagyon szeretik őket. Így sikertelen lesz az ilyen ingyenes domain névvel történő keresőoptimalizálásunk.

 

Képek helyes használata

Képek helyes használata

A képek beillesztése keresőoptimalizálási szempontból helyes módon.

<img src="/images/products/casmio/snowwhite.jpg" width="200" height="200" 
alt="Casmio SnowWhite watch back picture" 
title="Casmio SnowWhite watches" class="product-pics" />

src – a kép forrása. Célszerű a képeket megfelelően struktúrálni. Esetünkben az images könyvtáron belül egy products könyvtárba rendeztük a termék képeket, azon belül a casio termékeket külön. Tehát elolvasva a kép helyzetét is kapunk információt, megsejthetjük, hogy ez a snowwite.jpg egy casio termék képe. Akadálymentességi szempontból is nagyon hasznos a megadás, a weboladalunk szerkesztése során is megkönnyítjük a dolgunk.

width, height – kép helyfoglalási információja a böngészőnek. Ennek a megadásával meggyorsíthatjuk a weboldalunk renderelését, ezzel gyorsabbá, felhasználó barátabbá tehetjük az oldalunk.

feature-latogatok-1alt – alternatív leírás. Alapvetően arra lett kitalálva, hogy a képeket nem megjelenítő böngészők, így ezen felhasználók számára is jutassunk információt arról, milyen képről van szó. Esetünkben jelezzük, hogy ez egy kép Casmio SnowWhite típusú óra hátsó részéről készített felvétel.

title – kép megnevezése. Itt egy elnevezést adunk meg a képhez, amit egyébként a képre vezetett egér hatására a felhasználónak megjelenít a böngésző. Esetünkben megmondjuk, hogy ez milyen típusú óra.

class – css formázási osztály. A megjelenítés és a működés szétválsztásának egy mára elterjedt megoldása a css formázás. Nagy gyakorlati haszna, hogy például esetünkben a teljes weboldalra érvényes termék képek formázását csak egy helyen, egyszer kell megadnunk, így jelentős fölösleges ismétlést spórolhatunk meg és nem utolsó sorban a későbbi módosítás jelentősen leegyszerűsödik egy jól struktúrált központi css formázással.

Fontos a helyes kép kezelés keresőoptimalizálási szempontból?

Nagyon fontos és pozitív hatása van a képek helyes megadásának a keresőoptimalizálában is.

Egyrészt a felhasználó elégedettséget növelhetjük, gyorsabb weboldalunk lehet, több információt adunk a felhasználónak.

Másrészt a helyesen struktúrált képeinket a kereső motorok kép kiszolgáló és felderítő robotjai szívesebben fognak megjeleníteni. Ezen úton is további látogatókat nyerhetünk.

Végezetül nyitunk azon látogatók felé is, akik képeket nem töltenek le, mert ilyen a böngészűjük, vagy épp a mobil böngészőjükben tiltva van a képek letöltése a mobile internet forgalmi korlátai miatt.

 

 

Keresőbarát url használata

Keresőbarát url használata

Nagy segítségünkre lehet, amennyiben keresőbarát urleket használunk a weboldalon. Mi a keresőbarát url?

keresobarat-urlA keresőbarát url a weboldalunk azon linkje, amit el képes a felhasználó olvasni, így képes megítélni, hogy érdeklődésének megfelelő oldalra érkezett.

Fontos itt megjegyezni, hogy a magyar nyelv szépsége, hogy az ékezetek elhagyásával is könnyen érthető és visszafejthető a magyar szöveg.

Példa keresőbarát url használatára

Egyre többen készítenek megfelelő tudás nélkül weboldalakat. Ezen weboldal tulajdonosok egy része a Joomla CMS-t használja weboldala elkészítésére. A Joomla jó példa arra, hogy alapvetően ennek a követelménynek nem tesz eleget.

http://www.example.com/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=71

Hiába próbálunk bármit kitalálni a fenti url elolvasása után, nincs esélyünk, nem segít az oldal tartalmára vonatkozólag. Mi a helyzet, a a fenti módszer helyett a következő url-t látjuk?

http://keresooptimalizalas.dzs-z.hu/webergonomia/keresobarat-url-hasznalata.html

Megnyílik a felhasználó előtt a lehetőség, hogy gyorsabban értékelje az oldalt, amire megérkezett. A keresőbarát url-ből rögtön kiolvashatja, hogy webergonómia témakörben a keresőbarát url használatáról olvashat ezen az oldalon.

Ha valóban erre volt kíváncsi, akkor ezzel megerősítjük.

Miért fontos keresőoptimalizálási szempontból a keresőbarát url?

Mint már többször megjegyeztük, a keresők a felhasználó igényeket részesítik előnyben, igyekeznek a humán felhasználó részére a legjobb találatot megjeleníteni.

Amint a weboldalunk megjelenik a keresőben a többi találat között, egy jól olvasható keresőbarát url segítségével rávehetjük a felhasználót, hogy a mi oldalunkat használja.

Ezt a választást a keresőmotorok rögzítik, és ha sikerünk van, ezzel jobb pozícióba kerül az oldalunk.

 

Keresőoptimalizálási tippek

Keresőoptimalizálási tippek

keresooptimalizalas-SEOPár egyszerű keresőoptimalizálási tipp, a weboldal optimalizáláshoz, jó helyezés eléréséhez:

  • Amennyiben helyi érdekeltségű a vállalkozás, üzlet, akkor célszerű ilyen helyi üzleteket megjelenítő, támogató oldalakon szerepelni. Ez akkor is sokat segíthet, ha egyébként a weboldalon nem sok keresőoptimalizálást végeztünk el. Ilyen lehetőség a Google Local Business megoldása. A Bing és a Google is nagyon kedveli az ilyen megjelenést. A Google oldala: Google Places for Business
  • Frame, Flash, Javascript használata. Bár egyre jobban képesek a kereső motorok a frame, flash és javascript oldalak feltérképezését megoldani, de ezek elhagyásával, vagy alternatív feltérképezési módok megadásával segíthetjük oldalunk megismerését, és megerősíthetjük, növelhetjük a keresési találatok közötti helyezését. Segíthetjük a csak ilyen módszerekkel elérhető oldalak indexálást oldaltérkép használatával. Arra azonban figyeljünk, ha csak az oldaltérképről érhető el egy oldal, azt veheti a kereső rejtett, vagy csak az ő részére készített oldalnak is.
  • Nagy dinamikus oldalak készítése. Az ilyen nagy, sokszor az URL-ben speciális karaktereket alkalmazó linkekből álló weboldalak feltérképezése hosszú folyamat lehet. Bizonyos esetekben a hirtelen nagy számú “új” oldal beküldését a kereső “támadásnak” foghatja fel és emiatt lassabban térképezheti fel, vagy esetleg figyelmen kívül is hagyhatja.

Keresőoptimalizálási figyelmeztetés

Általánosságnak tűnhet a leírás, de nagyon fontos, mikor keresőoptimalizálunk egy oldalt és egy egyébként is nagy dinamikus weboldalhoz további keresőoptimalizált linkeket kívánunk készíteni, akkor véletlenül tartalom duplikációt és kereső támadást is végrehajthatunk, ha rossz seo megoldást választunk.