WordPress – SEO szótár

WordPress – SEO szótár

A WordPress egy ún. CMS, azaz tartalomkezelő-rendszer. Főként blogok írásához lett redetileg fejlesztve. PHP-ban készűlt, természetesen nyílt forrású rendszerről van szó. A GPL feltételei szerint használható és terjeszthető. MySQL adatbázissal készült, van egy postgresql alapú verziója is, ezt párhuzamosan, kicsit lemaradva fejlesztik.

A wordpress feléíptése: áll egy alap rendszerből, a forrással kapott sabloból, sablonokból és nagyon sok ingyen, olcsón beszerezhetó témából (themes) és bizonyos esetekben sminkekből (skins). Ezen felül természetesen rengeteg bővítmény (plugin) tölthető le, jeletős része itt is ingyenesen.

WordPress és a keresőoptimalizálás

Az alap wordpress CMS rendszer is jól támogatja a keresőoptimalizálást. Meg van a lehetőségünk a linkek és képek megfelelő paraméterezésére, a nagyon barátságos url-eket készíthetünk, jól összeszedett, rendszerezett weboldalt készíthetünk.

Ezen felül több SEO plugint is találhatunk, amik segítségével a további apró optimalizálásokat is meg tudjuk tenni.

Az egyik ilyen általunk is használt plugin a WordPress SEO by Yoast.

 

Mély linkek , Deep linkek

Mély linkek , Deep linkek

A mély link az a cél link oldal, amelyik közvetlenül kapcsolódik a keresőhöz, úgy, hogy a látogató közvetlenül egy belső oldalra kerül, amiatt, mivel releváns tartalmat hordoz. Errr a belső oldalra – vagyis mély linkre – a kezdő oldal kihagyásával érkezik a látogató. Egy-egy ilyen aloldal kiemelt szerepet kaphat, több ilyen fontos oldal támogatja a domain név megítélését.

A keresőoptimalizálásban ezek a  deep linkek – mély linkek – kiemelkedő szerepet kapnak, mivel a linképítés során a kereső azokat az oldalakat részesíti előnyben, amelyeknek a tartalmilag legrelevánsabb oldala is arányosan kap látogatókat. Ennek a támogatását tudjuk egy jól tervezett linképítéssel megoldalni. A jó linkekről érkező látogatók emelik az aloldal ismertségét, ezzel jelezve a keresőknek az aloldal fontosságát, amelyen kereszül a domainünk megítélése növekszik.

 

Kimenő linkek szerepe a keresőoptimalizálásban

Kimenő linkek szerepe a keresőoptimalizálásban

A kimenő linkek szerepe  továbbra is megosztja a keresőoptimalizálással foglalkozó társaságot. Egyesek szerint nagyon fontos és nagy szerepet ad ezeknek a kereső. Mások óvatosabban nyilatkozva csak azt mondják, hogy a jó kifelé mutató link pozitív és biztosan nem ront a weboldalunk megítélésében. És persze van, aki azt mondja, hogy nincs rá szükség, hisz az oldalunk megfelelő tartalmával biztosítani tudjuk, hogy a kereső számára így is hasznos legyen.

Akik a kifelé mutató linkelés hátrányát említik, az alábbiakat szokták felróni:

  • Elviszi a látogatót az oldalról
  • Hibás linkkel többet rontunk, mint segítünk
  • Ha jól akarjuk csinálni, sokat kell foglalkozni vele
  • Megváltozhat a domainen a tartalom, ami mi nem tudunk befolyásolni

Természetesen igazuk van az ezen a véleményen lévőknek, de talán a legtöbb esetben tudunk olyan megbízható weboldalakat linkelni, olyan külső linkeket használni a weboldal készítése során, hogy a kedvezőtlen hatás felmerülésének minimális legyen a lehetősége.

Akik a keresőoptimalizálásra pozitív hatással járó külső tartalom linkelésének a pártján vannak a következőket állítják:

  • Jó és hasznos a kifelé mutató link
  • A magas Google PR értékes oldal a mi oldalunkra is emelő hatással van
  • Természetes és releváns linket szabad csak használni

Mi lehet egy közös álláspont keresőoptimalizálás és külső link esetén?

Az álatunk ismert, elfogadott álláspont az, hogy jó és hasznos a kifelé mutató link, amennyiben a felhasználó részére ez plusz információval szolgálhat, így egy jó minőségű oldal linkje, kis mértékben a mi oldalunk megítélését is növeli. Azonban itt rögtön meg is kell jegyezni, hogy hibák esetén ezek a hibás linket, gyenge, rossz minőségű tartalomra vagy esetleg megszűnt, tartalomra mutató linkek negatív hatása a seora sokkal nagyobb.