Néhány gondolat a valóban rossz SEO-ról

Néhány gondolat a valóban rossz SEO-ról

Szeretném azt gondolni, hogy a Google és a többi keresőmotor fejlesztése is afelé halad, hogy természetes linkeken keresztüli kapcsolatot többre értékelje, holmi keresőmotor módján működő link farmokra feltett link erdőnél. Ezen elvárás nyilván a legjobb megoldás lenne, de a számtalan manapság elfogadott módszer ez ellen dolgozik. Még mindig nagy előnyben vannak a rossz SEO-t alkalmazó megoldások, de talán egy egy-egy frissítéssel sikerül a számuk csökkenteni, az értékük, hitelük visszaszorítani.

Azért beszélnék a rossz SEO gyakorlatokról, hogy felnyissuk a szemét pár embernek, hogy ne támogassák az ilyen módszereket. Sok esélyem nincs, hisz, nagyon erős marketing áll a különböző black hat technikákat alkalmazó cégek mellett, és sok a meggyőzhető ember, aki gyorsan szeretne eredményt elérni. Most főként a link farmok, link gyűjtemények, ezen belül is az olyan, nem szerkesztett gyűjteményekről lenne szó, amikor automatikusan lehet linket bejuttatni egy link gyűjteménybe.

A google kifejezetten küzd az ilyen és hasonló gyűjtemények és link farmok ellen, mert a természetes linkeket a tömeg folytán is könnyen a háttérbe szorítják.

Mi az amiről felismerhető egy rossz SEO-t alkalmazó cég ajánlata, mire figyeljünk oda, hogy egy kedvezőnek tűnő ajánlat végeredménye ne az legyen, hogy az oldalunk hátra kerül a kereső ranglistában, vagy akár ki is kerül a keresési találatokból.

Bejegyzés többszörözés

Ez egy olyan eszköz, amely egy egyszer megírt cikkből a szavak, kifejezések cserélgetésével automatikusan gyárt új bejegyzéseket, amelyek aztán több helyen megjelennek, ezzel erősítve a forrás cikk erejét. A kereső ez alapján azt gondolhatta, hogy ez egy valódi bejegyzés, amely nagyon értékes, tehát nagyon erős SEO hatással bírt.

Profil linkek

Szintén egy automata programmal nagyon gyorsan képesek voltak több száz fórumon és weboldalon regisztráció létrehozására, ahol a profil nyilvános, így az ott elhelyezett linkek számossága sokat lendíthetett egy weboldal ismertségén és értékén. A robot program a különböző capcha kéréseket megfejtve is képes volt regisztrálni. Egy ismert ilyen termék a SPAM fórumokon a Xrumer.

Link piramisok, link körök

Tipikus megvalósítás, hogy létrehozna összekapcsolt weboldalakat, pl. wordpress, tumblr és hasonló blog oldalakat, és ezek segítségével, közösen igyekeznek egy adott oldalra irányítani a pagerankot. Ezen megoldások másik hátránya, hogy általában nagy alacsony színvonalú tartalmakkal rendelkeznek, így nem tudnak általában igazán nagy növekedést elérni. Természetesen, ha a keresők ezt felfedezik, akkor a büntetés és visszafokozás ettől nagyobb lesz.

NoFollow linkek

Itt szerepeltetném a listában a google egyik fontos kérését, miszerint a blogokban, fórumokban, de akár a weboldalakon is a linkeket a rel=”nofollow” attribútummal lássuk el. Egyrészt nekünk és a keresőnek is nagy segítség, hogy a kereső robotot nem küldjük el az oldalunkról egy másik weboldalra, mert ezzel lassíthatjuk az oldalunk feltárását. Másrészt az előzőekben említett SPAM technológiák visszaszorításában is nagy lépés lehet. Ugyanis nem lesz érdemes használatlan fórum profilokat gyártani, így lassan csökkenhet ennek a forgalomnak és technológiának a hatása.

Blog megjegyzések

Visszatérve az automata rossz SEO megoldásokra, ha a robot regisztrált a fórumba, blogba, akkor onnantól a beállított aláíráson keresztül már terítheti a SPAM linkeket, ezzel akár használhatatlanná téve az egész blog oldalunk. Ezen aláírás linkeken keresztül körbe vezetik a weboldalaikon, amelyet aztán link körökhöz felhasználhatnak.

Ping szolgáltatások

A többek által ismert ping szolgáltatás célja a kereső figyelmét felhívni, ha az oldalunkon új bejegyzés történt, vagy tartalom változott. Ezen megoldás felhasználásával meghamisított címekre hívhatják a keresőt.

Hivatkozó SPAM hívás

Az előző technikán alapulva azt a megoldást jelenti, mikor egy hamis hivatkozáson keresztül a ping szolgáltatást kihasználva, gyakran hívja a keresőt az oldal megtekintésére, amivel jelentős forgalmat tudtak generálni az oldalnak.

Link farmok

Végezetük a link farmos megoldás. Ilyen lehet, az automatikusan, vagy keresőből összegyűjtött nagyon sok linket tartalmazó oldal, vagy olyan link gyűjtemény, amely ellenőrzés nélkül enged automatikusa megjelenni linkeket. Ez alkalmas linkek többszörös megjelenítésére, tömeges, akár rosszindulatú linkek elhelyezésére. Ezen keresztül leronthatja oldalunk renoméját.

Remélem, hogy akár kis mértékben hasznosnak fogják találni az írásom és segít Önöknek is, hogy ne ilyen rossz SEO megoldásokat válasszanak, hanem igazi, megbízható keresőoptimalizáló társaságra bízzák a weboldaluk népszerűsítését.

 

 

 

Google rangsor befolyásoló tényezők 5. rész

Google rangsor befolyásoló tényezők 5. rész

A keresőoptimalizálás egyik fontos feladata a Google rangsorolási tényezők kifürkészése, ezzel a legjobb kereső helyezés elérése. A jól keresőoptimalizált oldal, domain rangsorolását befolyásoló tényezőket igyekeztünk összeszedni részben a saját, és részben mások gyakorlati tapasztalata alapján. Természetesen nem minden tényező egyenlő súllyal kerül felszámításra, de mégis célszerű ezek figyelembevételével felépítenünk a keresőoptimalizálási munkánkat.

Social média, közösségi oldalak rangsorolási hatásai

 • Delicious adatok a doménről, vagy az oldalról
 • StumbleUpon adatok a doménről, vagy az oldalról
 • Twitter adatok a doménről, vagy az oldalról
 • Myspace adatok a doménről, vagy az oldalról
 • Linkedin adatok a doménről, vagy az oldalról
 • Facebook adatok a doménről, vagy az oldalról

A közösségi oldalak fontossága kicsit talán túl van misztifikálva, mint az ilyen oldalak jellegéből adódik, nagyon megbízhatatlan információt tartalmazhatnak, könnyen lehet mély és kiterjedt kapcsolati rendszert kialakítani velük, mindenzt szinte felügyelet nélkül is.

Emiatt úgy gondolom, hogy bár fontos lehet a megjelenés a közösségi oldalakon, de túl nagy hangsúlyt nem érdemes fordítani rá, és számítani a sok pozitív seo hatásra.

Egyébként ilyen és hasonló oldalakról jelentős számú látogatót kaphatunk, erre természetesen már üzlet is alakult, de tudunk kell, hogy ez egy black hat seo módszer, ami nagyon nem támogatott, hosszútávú alkalmazása biztosan hátrányosan hat az oldalunkra.

A bejegyzés sorozattal kapcsolatos további oldalak:

 

Google rangsor befolyásoló tényezők 4. rész

Google rangsor befolyásoló tényezők 4. rész

Igyekeztünk összeszedni egy listát arról, milyen tényezők határozhatják meg a Google rangsorban való megjelenést. Ezen tényezők nagyrészt a tapasztalatok alapján összeszedett lista. Ennek megfelelően célszerű felhasználni az információt. Aki átnézni a listákat rájön azonban, hogy egyszerűen tartható és gyakorlatban is látható, hasznos megoldásokról van szó.

Rangsor befolyásoló tényezők az adatok forrását tekintve

 • Bejegyzések, oldalak kora, mióta létezik, mennyi volt a használata
 • A korábbi keresések, találatok az adott domain névre a korábbi időkből és ez mióta létezik
 • A domain név kora, a hivatkozások, a vele összeköthető szolgáltatás, vállalkozás
 • A keresőből érkezett kérést követő viselkedés tulajdonságai – például tovább navigálnak-e az oldalon, ott maradnak-e
 • A keresőből érkezett kérést követően mennyi időt töltenek az oldalon – jó találat esetén valószínűleg több időre maradnak
 • A Google saját adatai, szavazatok, minősítések, megjegyzések
 • Kapcsolatok, linkek a gmail levelezésekből, mennyire kerül levelezésben szóba az oldal

Összességében az egyik nagyon fontos rangsorolási pontok. Mint látható, hogy a Google a saját rendszeren keresztül és annak elterjedségének kihasználásán keresztül a valódi felhasználói folyamatok monitorozásából igyekszik levonni következtetést, hogy milyen az oldalunk.

 

Kapcsolódó, egy korábbi bejegyzés a témában: