Valódi, megbízható statisztika google analytics nélkül

Valódi, megbízható statisztika google analytics nélkül

Mint minden területén az életnek, figyelnünk kell hogy munkánk során milyen eszközöket alkalmazunk, milyen keresőoptimalizálási eszközöket használunk, azok értékeit milyen szintig vesszük figyelembe. Nagyon fontos a látogató statisztika figyelembevétele esetén, milyen eszközzel és hogyan figyeljük a látogatók viselkedését.

Fontos, hogyha megbízható statisztikát szeretnénk, akkor csak saját eszközzel mérjük a látogatószámot és a látogatók tulajdonságait. Bár a google analytics megkönnyíti a munkánk és hasznosnak tűnő formában kapunk hasznos információkat, de ezt és ennek eredményeit csak fenntartással fogadjuk el.

Mi a google analytics hibája?

Miért lehet hiba csak a google analyticsre hagyatkozni a látogatók statisztikáját illetőleg?

Gyakorlati tapasztalatunk, hogy a google elfedi előlük a más keresőkből, más forrásból származó látogató forgalmunkat, de a saját keresési statisztikáiból sem láthatjuk pontosan minden keresőszóra találtak meg minket a látogatók. Gyakran megesik, hogy a látogatói statisztikát visszafelé módosítják.

Nem ritka, hogy akár 90% az arány a (not provided) “keresőszavak” esetén. A “not provided” a google biztonságos keresése, tehát az előlünk eltitkolt keresőszavak, keerső kifejezések maszkolása.

Mit tehetünk, hogy jobb statisztikához jussunk?

Gyakorlatilag statisztikáról beszélhetünk, keresőoptimalizálási munkánkat végezhetjük a google-től kapott adatok alapján, talán a lényeges folyamatok, a főbb paramétereket elfogadhatjuk és jó mankó lesz a seohoz.

Másik lehetőségünk, amit ezzel párhuzamosan végezhetünk, egy saját statisztikai rendszer kialakítása és annak használata. Ennek természetesen megvan az a hátránya, amit a google-től várnánk, hogy megtudjuk a keresőszavakat, kereső kifejezéseket, amin keresztül a látogatók érkeztek. Igyekszik ugyanis a google ezt szinte teljesen elrejteni előlünk, hogy nem tudjunk keresőoptimalizálást végezni.

Mi a gyakorlatban azt javasoljuk, hogy kisebb forgalmú, kevésbé fontos oldalak esetén elégedjünk meg a google által adott információkkal, fontosabb weboldalak esetén vezessünk be saját látogató statisztikai rendszer, mint az awstats, http-analyze, w3perl, webalizer.

Google kereső, keresőoptimalizálás

Google kereső, keresőoptimalizálás

Korábban több különböző módon működő keresőmotor volt, mára szinte teljesen eltűntek a konkurens kereső motorok, szinte csak a Google kereső és a Bing kereső mondható még számottevőnek. Persze említhetnénk külön a Yahoo keresőjét, de az gyakorlatilag összeolvadt a Binggel. Ezen kívül orosz fejlesztésként a Yandex, és pár Kínai próbálkozás ismert, de egyelőre a tapasztalat azt mutatja, hogy ezen fejlesztések, kereső motorok nem képesek számottevő potenciált képezni a Google keresőjével szemben.

Ebből talán jó látszik, hogy a legfontosabb a fenntartásaink ellenére is, a Google-ben való jó szereplés, tehát a Google keresőoptimalizálás. Azt hiszem elég közismert már ez a piaci helyzet, így a weboldal tulajdonosok is tisztában vannak ezzel.

Mit jelent a keresőoptimalizálásban, a Google kereső optimalizálás?

feature-seo-1Egyrészt úgy gondolhatjuk, hogy leegyszerűsíti a keresőoptimalizálással foglalkozók munkáját a helyzet, másrészt úgy dönthetünk, hogy a keresőknek készíttetünk weboldalt. Így sokan dönthetnek olyan cégek, vállalkozások mellett, akik a greyhat seo vagy blackhat seo (szürke , fekete keresőoptimalizálási módszerek) alkalmazását előnyben részesítő, így olcsóbban, gyorsan, hatásosabban dolgozó seosokat bíznak meg a weboldaluk, webáruházunk kereső optimalizálásával.

Vállalkozásunk keresőoptimalizálásban nagyon jó eredményeket mutat fel az “autógumi” piacon. Ezen a piacon nagyon sok feltörekvő vállalkozás igyekszik az általunk hosszú távon elért eredményeket lemásolni, igyekeznek, gyorsan utolérni a weboldalaink által elért eredményeket. Van, hogy ezek az új weboldal tulajdonosok, nagyon sok pénzt kifizettek keresőoptimalizálással foglalkozó cégeknek. Két nagyon ígéretes weboldalt pl. pont egy ilyen fent említett, blackhat seo-t alkalmazó vállalkozás tett tönkre. A kereső találati listáján előkelő helyen szereplő weboldalakat először felrepítette a kereső elejére, majd egy hirtelen lendülettel több száz helyezést visszaminősítette a google kereső. A raktáron bent ragadt autógumik, a több milliós raktárkészlet vallotta kárát a rosszul kiválasztott keresőoptimalizáló cég kiválasztása.

Miért történhet meg ez?

Egyrészt azért, mert rossz, hibás módszerekkel igyekeztek a weboldalt jobb pozícióba juttatni, másrészt azért, mert a egyeduralkodó lett a Google kereső és aki nem található meg benne, az csak reklámért cserében kapható tőlük forgalmat.

Tehát mindenképp a legfontosabb a keresőoptimalizálásban, hogy a keresőknek, 
gyakorlatban, hogy a Google iránymutatásának megfelelő weboldalt készítsünk.

Kik a SEO résztvevők keresőoptimalizáláskor?

Mikor belekezdünk egy keresőoptimalizálásba, tudnunk kell kikre lesz szükség a feladathoz. Tudnunk kell, hogy egy hosszadalmas, türelmet igénylő feladat a weboldal SEOzása, sok résztvevős feladat. Bár általában csak havi pár órás munkával jár, de pont ezért fontos a SEO résztvevők tisztázása, mert egy-egy folyamatnál az együttes “jelenlétre” lesz szükség.

Tehát a SEO, Google keresőoptimalizálás résztvevői:

  • Weboldal tulajdonos, szakmai támogató – a keresőoptimalizálásban a weboldalhoz tartozó szakmaiság támasza
  • Weboldal készítője, üzemeltetője – a seo szakember által javasolt módosítások elvégzéséhez szükséges
  • A keresőoptimalizálási szakértő – aki a seo szakmai feladatai fogja össze, irányítja a folyamatokat, javaslatokat tesz, jelentést készít a tulajdonosok felé az eredményekről
  • Weboldal tesztelők, látogatók, analízisek, statisztikák – mindaz a személy, eszköz, ami támogatja a seo folyamatát, valamilyen mérési pontok alapján külső szemszögből vizsgálja a munkát.

Természetesen az egyes elemek azonos személyeket is takarhatnak, de célszerűen a 4. csoport tagjai lehetőség szerint mindenképp külső, függetlenek legyenek, hogy a keresőoptimalizálás jóságáról helyes képet kaphassunk.