Keresőoptimalizálás – Google – Konteo blog

Keresőoptimalizálás – Google – Konteo blog

Ha kereső optimalizálásról beszélünk, akkor ez az esetelk nagy részében csak a Google keresőről, mint a legnagyobb keresési szolgáltatónak való megfelelésről szól általában. Ez igaz is abban a formában, hogy a Google forradalmasította a keresést, sikerült egy nagyon jó, minőségi szolgáltatással elérniük kellő ismertséget, ezen keresztül az óriási részesedést a keresésben.

A növekedésével a Google kereső elkezdte fejleszteni a szolgáltatásai körét, ami szinte teljesen ingyenesen és kiemelkedő rendelkezésre állással elérhető számunkra. Azonban mint már számos esetben megtapasztalhattuk, hogy túlzott nagyság és a monopolhelyzet közeli állapottal együtt megváltozik a cégek gondolkodása és ezzel együtt a felhasználókkal való viszonya is.

Ennek a bejegyzésnek a Konteo blog kapcsolódó blog bejegyzését olvasva került terítékre. A korábban már bennem is egyre jobban körvonalozódott üldözési mánián alapuló elgondolásom megerősítéseként éltem meg a cikk olvasását.

Ha valaki nem is hisz az ilyen és hasonló elméletekben, annak is érdekes, “szórakoztató” olvasmány lehet az írás.

A hivatkozozz cikk itt olvasható: http://konteo.blogrepublik.eu/2013/11/03/a-google-konteok

Mi is a google kereső a keresőoptimalizálás szempontjából

Kezdjük el vizsgálni, mit javasol a legtöbb keresőoptimlizálással foglalkozó cég a weboldalunkkal kapcsolatosan. Mi az amit használunk, használhatunk a weboldalunkhoz kapcsolatosan.

1. Google Analytics kód

Először is a weboldalunk forrásába elhelyezzük a Google Analytics kódját. Nagyon hálás monitorozó eszköz, rengeteg információt összeszed a számunkra, gyakorlatilag kiadjuk a teljes rendszerünk, weboldalunk működését a Google-nak. Aki cserébe szép grafikonokat biztosít nekünk. Ennek örülönk, hisz  ezeket az információkat csak sok munkával lennénk képesek összeszedni. Ne felejtsük el, hogy ezzel az ő részükre is biztosítunk minden információt.

2. Google Webmaster Tools

Innen is elhelyezzük a megfelelő kódot és további nagyon hasznos információkat kapunk az oldalunkról. Nagyon sok értékes tool segíti a munkánkat, hogy megtudjuk, ők hogyan látját az oldalunk, vagy mit szeretnének látni. Akár mág további segítséget is kapunk, milyen optimalizálásokat végezhetünk, hogy legjobban megfeleljünk. Hát igaz, ami igaz, a Google is eltárol némi adatot. Persze olyat is, amit mi már törölni szerettünk volna. Ő majd megjegyzi helyettünk.

3. Google kereső

Természetesen látjuk a Google-től kapott információból, hogy a többi kereső mennyire nincs már a piacon, szinte csak tőlük érkeznek látogatók. Mi sem fontosabb, hogy a google-ben érjünk el jó helyezést. Persze sajnálatos módon már nem tudunk másról semmilyen információt egyszerűen megtudni, mert sajnos ez idővel egy policy lett. Lehet ők mágis többet tudnak, mint, mi nem férhetünk hozzá minden általunk küldött adathoz?

4. Gmail levelezés

Nagyon sokan haszáljuk a gmail levelezést, de más nem vannak olyan ismerőseink, akik azt használnak. De akár a cégünk is választhatta, hogy a google szervereit veszi igénybe levelezés kiszolgálónak. Ha kicsit mélyebben beleolvasunk az elfogadott felhasználási feltételekbe, kiderülhet, hogy ha úgy érzik, esetleg felhasználhatják, mások részére átadhatják a levelezésünket. Természetesen élhetünk abban a hitben, hogy nem teszik, pont ellenünk nem gyújtenek adatot, de mi van, ha épp semmilyen adatot nem törölnek, hanem megtartják későbbi felhasználásra? Ki tudja.

5. AdSense használata

Ne felejtkezzünk el ingyenes szolgáltatásokat nyújtó jótevőnk, mennyi reklámot szolgáltat nekünk, de akár lehetőséget biztosít, hogy mintegy amerikai álomként az Google hirdetési szolgáltatását használjuk és gazdagodjunk meg csak abból, hogy van egy weboldalunk, és néha a látogatóink rákattintanak az ott elhelyezett AdSense hirdetésekre. Annyiban kapcsolódik a keresőoptimalizáláshoz, hogy sokan pont ezen bevételek növelésére hozzá létre a nagy forgalmú oldalakat, többszörözték a lapokat. Egyszerű, gyors módszerekkel lehetett olyan oldal farmokat létrehozni, ami biztosította a nagy forgalmat, azon keresztül a folyamatos bevételt.

Persze ebben a szerződésben is célszerűen elhelyezték, hogy mindenféle saját döntésük alapján letilthatják a kifizetést, megszüntethetik egyoldalúan a szerződést, amennyiben a Google úgy dönt, hogy csalsz és nem tartod be az AdSense felhasználási feltételeket. Természetesen nagyon sok példa van ennek alkalmazására is.

6. AdWords használata

Elméletileg nem kapcsolódik a keresőoptimalizáláshoz, hacsak azzal nem, hogy elvileg a Google nem biztosít előnyt, ha AdWords hirdetésen keresztül igyekszik egy weboldal forgalmat szerezni az weboldalára, akár az AdWords-ből érkező látogatókból keletkező vásárlások konverziós rátájával bizonyítani a hasznosságát. Sokat költő ismerősem tapasztalata alapján azonban ahogy növekszik az AdWords-re fordított költsége, úgy sikerül növelni a konverziós rátát is (hogy-hogy nem). Bizonyos esetekben akár az organic találatok között is hátrébb szorult az oldaluk, aminek a hatására nem célszerű az AdWords hirdetést nélkülözni. Persze ezekre  a működésekre nincsennek, nem lehetne bizonyítékok, mert szerencsére egy weboldal rangsorolását  annyi féle befolyásoló tényező határozza meg, hogy bármely okozhatja, ha épp adott helyzetben az oldal hátrébb került a találati listán.

7. YouTube, Google Plus

A Google két hasznosnak ítélt közösségi oldal megoldását is használjuk. Hasznos lehet az oldalunk kereső optimalizálásba. Érdekes lehet megfigyelni, hogy a regisztráció nagyon rövid és pár napon belül szinte minden személyes adatok felkerül rá. Segítenek a levelezési partnereink meghívásában, az ismerősök felsorolásával, de akár a mobil telefonszámunk is rögtön megjelenhet.

8. Android, Google Chrome

Mobilon már rögtön igénybe vehetjük a Google szolgáltatásait a saját a Android operációs rendszerét használva. Szerencsések vagyunk, hisz rögtön megkaphatjuk az összes kapcsolatunk minden lényeges adatát, nem kell fölösleges időt töltenünk, hogy az új telefonra gyüjtsük azokat.

A Google Chrome használata is megkönnyíti az életünk, minden apró mozdulatunk megküldi a központnak, így pontsan azokat a találatokat kapjuk, amire kíváncsiak vagyunk, azon reklámokat, amit kerestünk, sőt a keresésünk is hasznosan és gyorsan támogatja.

Tehát valóban szükség van a keresőoptimalizálásra?

Természetesen a korábbi bekezdés felsorolását tovább folytathattuk volna a sok hasznos, ingyenes szolgáltatással, amit kaptunk a Google Maps, a Google Street View, Blogger, Picassa, Google Calendar, Google Translate, Google Talk és még sorolhatnánk szolgáltatásokon keresztül, és egy részét a keresőoptimalizálási témakörhoz is kapcsolhatnánk, de talán ezen szolgáltatások egyelőre kevésbé érintettek a SEO-ban.

Apropó, miről is beszélünk? SEO-ról? Mi próbálunk új információt adni, optimalizálás útján elérni, hogy mi legyünk a hasznos találat, mi kerülhessünk előre a keresőben. Fizetünk sok-sok pénzt kereső optimalizáló cégeknek, hogy megtegyék helyettünk, feljuttassák az oldalunkat a csúcsra.

Van ennek még értelme?

Nem tudjuk, igyekszünk bízni, hogy mégis szorult még egy kis jószándék ebbe a kereső óriásba. Én azonban megrendültem, kezdem hinni, hogy fontosabb a pénz, a bevétel, a kormányok, titkosszolgálatok kiszolgálása, a kémkedés, a személyes adatok gyűjtése, megfigyelés, korlátozás és szűrés.

Érdemes elolvasni a Konteos blogot, átgondolni, mi az amit eddig megosztottunk rajta, amit elmondtunk, amit tudhatnak rólunk. Tudunk még bármi új dolgot megosztani? Érdemes optimalizálnunk a keresők számár, ha csak úgy, abban a formában és az az információ található meg, amit velünk meg kívánnak osztani?