Oldal, weboldal duplikáció

Oldal, weboldal duplikáció

A keresők egyik elsőként felismert javítási igénye volt a duplikációk megszüntetése a találati listákban. Az ősidőkben a keresőoptimalizálás egyik jól működő módja volt, hogy jó minősítésű tartalmakat másolva volt lehetőség jó eredményeket elérni.

Ennek a másolásnak a módja bizonyos oldalak másolása mellett, akár teljesen azonos weboldalak működtetése szintjéig terjedt.

A Google első nagy csillaghullatása

Ahogy a Google kidolgozta a duplikáció ellenes metódusait, és ezeket betette a kereső motorjaiba, hirtelen nagyon sok jól működő, nagy weboldal tűnt el a süllyesztőben. Sok, addig sikeresnek számító weboldal fejlesztő weboldalát nyilvánította a kereső duplikált tartalomnak, és tüntette el teljesen a keresési találatok közül, vagy csak nagyon hátra sorolta.

Megtörténhet ez most is?

Igen, természetesen ez a fejlesztés továbbra is benne van és lesz a kereső motorban, így bármikor megtörténhet, hogy az esetleges duplikált tartalmunk miatt nem tudunk megfelelő szinten fejlődni.

Mi számít duplikációnak, mire vigyázzunk

Domain név körüli duplikáció

Az első, leggyakoribb, de szerencsére nem túlságosan nagyon büntetett duplikáció amikor a www és www nélküli weboldalon ugyanazon tartalom látszik, és erről nem nyilatkozunk. Mi a teendő?

Csak az egyik formátumú domain nevet használjuk. Pl. a www-s nevet alkalmazzuk, akkor a www nélküli hivatkozásokat át kell irányítani a www-s linkekre. PL. .htaccess segítségével könnyen meg lehet oldani. Nagyon figyelni kell rá, hogy 301-es kóddal történjen meg az átirányítás: keresőbarát továbbítás nem www-s linkről www-s linkre.

URL, link, oldal duplikáció

Részben a domain név szintű duplikáció is kezelhető, de főként az egyes linkek duplikációját szoktuk megoldalni a canonical url használata. Ez akkor merülhet fel, ha egy terméket pl. egy webáruházban több féle linken kereszül is elérhetünk, akár épp a keresőoptimalizálási elgondolásunk alapján. Ekkor a több azonos tartalmú oldal is duplikációnak számít. Ezt a duplikációt lekezelhetjük, ha megadjuk a keresőnek, hogy ez pontosan melyik oldal. És melyik a fő változat.

A canonical url megadási példája:

<link rel="canonical" href="http://www.example.com/book/scifi/isaac-asimov/foundation" />